Kríza eurozóny sa ešte neskončila a vlády musia pokračovať v reformách

12.03.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 12. marca (TASR) - Kríza eurozóny sa ešte neskončila, vlády členských štátov preto musia pokračovať v reformách, aby odstránili korene problémov. Vyhlásil to dnes guvernér nemeckej centrálnej banky Bundesbank a člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) Jens Weidmann, ktorého cituje agentúra Reuters.

"Napriek nedávnemu upokojeniu situácie na finančných trhoch sa kríza ešte neskončila," vyhlásil Weidmann na tlačovej konferencii, na ktorej predstavil výsledky Bundesbank za rok 2012.

Pripomenul, že okrem neistoty v súvislosti s pokračovaním reforiem v Taliansku po nedávnych parlamentných voľbách, ktoré nepriniesli jasného víťaza schopného zostaviť vládu, nie je istý ani ich osud na Cypre. A najnovšie sa zdá, že aj vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, reformy "škrípu".

Šéfa Bundesbank znepokojuje riziko, ktoré na seba vzala ECB, aby pomohla bankám v eurozóne v boji s krízou, napríklad, keď akceptovala ich aktíva s nízkym úrokom výmenou za hotovosť. Vystavila sa tak riziku prípadných strát, ak jej banky nebudú schopné splatiť finančnú pomoc.

Weidmann však poprel špekulácie, že ECB sa chystá vystúpiť z tzv. Trojky, čo je označenie tímu odborníkov, ktorí reprezentujú veriteľov štátov eurozóny. Okrem predstaviteľov centrálnej banky sú členmi Trojky aj zástupcovia Európskej komisie (EK) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Informáciu o odchode centrálnej banky z Trojky priniesli minulý týždeň viaceré nemecké denníky, podľa ktorých majú niektorí členovia predstavenstva ECB obavy, aby jej účasť na záchranných programoch neviedla ku konfliktu záujmov a neohrozila nezávislosť banky.
 

Vyberte región